Före operation

Du kan själv förbereda dig på bästa sätt innan operationen och vara i så god form som möjligt för att minimera alla risker.

Som nyopererad i foten går man helst inte så mycket, ordna det praktiskt hemma så att du inte behöver gå så mycket första dagarna och så att du kan ha bekvämt med foten i högläge. Höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen) speciellt första veckan.  Högläge minskar inte bara svullnad utan också smärtan efter operationen.

Fyll på kylskåp och skafferi innan operationen.

Frisk
Om du ska göra en planerad operation så är det viktigt att du är så frisk som möjligt. Viktigt att du inte har någon pågående infektion som exempelvis förkylning, magsjuka eller urinvägsinfektion.

Om du har högt blodtryck är det viktigt att du tar din medicin och ligger så normalt i blodtryck som möjligt, gör gärna en extra kontroll innan operationen.

Har du diabetes måste du informera din opererande läkare om det för speciella förberedelser.

Har du blodförtunnande behandling måste du informera om det också.

Sår
Sårinfektion är den vanligaste komplikationen efter operation. Har du ett sår eller en pågående hudinfektion ökar den risken. Det är därför viktigt att du inte har sår, utslag, eksem eller infektion på den del du ska operera, vid tveksamhet hör av dig till FotCenter annars riskerar du att operationen skjuts upp.

Rökning
Rökning ökar bland annat risken för läkningskomplikationer, sårinfektion och proppbildning därför är det bäst om du slutar/gör uppehåll helst 4 veckor både före och efter operationen.

Alkohol
Hög alkoholkonsumtion före operationen ökar risken för komplikationer så håll nere din alkoholkonsumtion innan operationen.

Läs mer om detta här.

Dusch
Följ de duschföreskrifter du fått med din operationskallelse, det är viktigt att du använder Hibiscrub/Descutan enligt instruktion. Läs mer här.

Fasta innan operation
Följ de föreskrifter du fått med din operationskallelse, det är viktigt att du följer dessa annars finns riska att din operation skjuts upp.

Återbud
Om du får förhinder så boka av din operation så tidigt som möjligt så har vi chans att fylla din plats med nästa på väntelistan. Sent återbud kommer också att faktureras beroende på vilka regler ditt försäkringsbolag har.