Efter operationen bör du åka hem direkt från oss och vila, det är alltid skönt att bli hämtad och få lite hjälp, du ska ju sitta med foten i högläge så mycket som möjligt.

Om du kommer via ditt försäkringsbolag så är reglerna för hemresa olika för alla försäkringsbolag så kontakta ditt bolag innan operationen så att du vet vad som gäller för dig. Om du tror att du behöver hjälpmedel i hemmet efter operationen, om du exempelvis inte får belasta på din fot, är det lämpligt att skaffa det före operation. Kontakta din Vårdcentral, hjälpmedelscentral eller dylikt beroende på vart du bor så att allt finns på plats i god tid.

Mjukt förband

Om du inte har gips eller ortos (plaststövel) har du ett mjukt förband. Närmast huden har du ett operationsförband, som helst ska sitta på tills stygnen tas bort efter cirka två veckor. Om det blöder igenom när du är nyopererad, förstärk förbandet med ytterligare kompresser och elastisk linda. Om förbandet är blodigt, blir mycket smutsigt eller vått kan det senare bytas under rena förhållanden.

Gips

Gips kan ibland och trycka och skava och är sällan helt bekväma men det ska inte göra ont och kännas som att det skaver sår på foten, om du misstänker skavsår hör av dig till oss på kontorstid för råd. Känns gipset för litet vilket är ganska vanligt om foten svullnar, sätt upp foten högt (över hjärthöjd) och vila. Eftersom när foten svullnar av och musklerna minskar så blir gipset lite för stort, det fyller ändå sin funktion. Mer information finns i gipsföreskrifterna.

Ortos

Ortos en plaststövel som sätts på med kardborreband och som kan tas av vid dusch och när du sover, hör dig för vilka regler som gäller för dig. Med stöveln följer två stycken mjuka strumpor som tvättas och byts varje dag, allt för att minska risken för sårproblem.

Kryckor

Om du får belasta behövs som regel inga kryckor åtminstone inte inomhus. Måste du gå längre sträckor eller om du opererar bägge fötterna så kan kryckor vara bra, gåstavar kan också vara ett alternativ. Kryckor är ett bra hjälpmedel för att avlasta foten, få bättre balans och ibland när man inte kan eller får belasta på foten ett måste för att ta sig fram.

Ha gärna två kryckor för bästa stöd. Det finns broddar att sätta på under den hala årstiden. Kryckor kan köpas hos oss och kommer du via ett försäkringsbolag så betalar ofta dom för kryckorna.

Belasta/Skor

Oftast får man gå på foten och belasta så mycket som smärtan tillåter, använd i början den sandal du får av oss. Så fort man tagit stygnen kan man börja med andra skor, vanligtvis är en mjuk gymnastiksko bäst i början.

Övrigt

Om du uppskattar ditt hjälpbehov som extrastort efter operationen måste du kontakta bistånds handläggaren på din hemort för eventuell hemhjälp.

Toalettförhöjning, duschpall, rollator eller betastöd kan du också få hjälp med av arbetsterapeut på din vårdcentral.

Svullnad

Alla nyopererade fötter svullnar länge, mest i början och ibland i flera månader. Sitt med foten i högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen) speciellt första veckan.  Högläge minskar också smärtan efter operationen. Använd stödstrumpor så fort du kan eller ha fot och underben lindade så länge svullnaden kvarstår.

Stödstrumpor

Motverkar effektivt svullnad, minskar smärta och ökar välbefinnandet efter operationen. Är bra att ta på så fort det går, oftast när man tagit bort stygnen efter ca 2 veckor. Finns att köpa på apotek, i sjukvårdsaffärer och välsorterade strumpbutiker.

Hygien

Håll förband/gips torrt och rent, skydda med plast vid dusch. Speciella plastskydd finns att köpa på apotek och i sjukvårdsaffärer men en plastkasse och silvertejp går lika bra. Man kan duscha eller bada hela foten när såret är helt läkt.

Stygn

Efter ca 2 veckor tar man bort stygnen antingen på din mottagning eller hos distriktssköterskan, utom när du har gips, då gäller ofta andra riktlinjer.

Sår

Om din fot efter operationen inte bara svullnar utan också blir röd och vätskar sig har du troligen en infektion, har du dessutom feber bör du höra av dig för en extra kontroll.

Stift

Om du har stift i en tå ska du skydda stiftet så du inte av misstag drar ut det och så du inte gör illa dig själv på den vassa stiftänden.

Stift som sticker ut brukar tas bort efter 4-5 veckor, det görs på mottagningen och går fort och brukar inte göra ont, är du orolig för detta kan det vara bra att ta en värktablett i god tid innan.

Läkemedel

Lokalbedövningen du får vid operationen verkar i 6-8 timmar, innan bedövningen släpper bör man påbörja smärtlindrande behandling och vila med foten i högläge. Behovet av smärtlindring varierar, oftast behövs regelbunden smärtlindring några dagar men en del har ont längre tid. Recept på värktabletter skrivs ut vid operationen och kan hämtas på apotek. Oftast kan man fortsätta sin vanliga medicinering, vid tveksamhet fråga din läkare.

Värktabletter

Vanligtvis ges: Tablett Alvedon 500 mg 2 tabletter 4 gånger om dagen som bas, därtill kan man lägga en morfinliknande värktablett 5 mg morgon och kväll, denna kan dubbleras initialt om den smärtlindrande effekten uteblir. Mycket morfinpreparat ger ofta illamående. Alla dessa tabletter i kombination med att man sitter mycket stilla ger ofta som biverkan förstoppning, förebygg detta med kost exempelvis linfrö, katrinplommon och vid behov läkemedel mot förstoppning. Antiinflammatoriska läkemedel kan ibland också kombineras för ökad effekt.

Proppförebyggande

Om du fått proppförebyggande sprutor ska dessa tas en gång om dagen tills alla är slut.

Antibiotika

Antibiotika ges som behandling mot infektion, påverkar också våra tarmbakterier och ger som följd ont och ibland lös mage. Förebyggs genom att tillföra föda med exempelvis lactobaciller.

Sjukskrivning

Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har och vilket ingrepp som utförts men ofta behövs minst 2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver längre sjukskrivning. Sjukskrivning kan bytas ut mot taxiresor till och från arbetet, detta markeras på ditt sjukintyg och du får själv kontakta din arbetsgivare som betalar första 2 veckorna och Försäkringskassan därefter.

Bilkörning

Du bör vänta med att köra bil tills du slutat med starka värktabletter och tills du har kraft och funktion i din fot för att manövrera pedalerna. Har du automatväxlad bil kan du som regel köra betydligt tidigare.

Kontroller efter operation

Oftast kommer man tillbaka till sin läkare 6 veckor efter operationen.

Eventuella komplikationer

Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och undantagsvis antibiotika. Djup infektion är mycket ovanligt vid denna typ av operation. Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer. Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.

Om du misstänker en komplikation, hör av dig till FotCenter.

FotCenter Stockholm
info.stockholm@fotcenter.nu
08-572 343 80

FotCenter Göteborg
info.goteborg@fotcenter.nu
031-389 62 90